Chcesz przedłużyć młodość stosuj resveratrol

O resveratrolu mówi się od stosunkowo niedawna, ale związek ten nie jest bynajmniej jakimś nowym odkryciem czy wynalazkiem. Odkryto go już jakiś czas temu i do tej pory resveratrol został już dość wnikliwie przebadany. Badania nad resveratrolem nie są aż tak kontrowersyjne jak badania nad innymi związkami pochodzenia roślinnego. Wydaje się więc, że przy tym minimum kontrowersji resveratrol może faktycznie okazać się odpowiedzią na nasze współczesne bolączki i współczesne oczekiwania.

Czym jest resveratrol?

Związkiem, który występuje głownie w czerwonych owocach. Szczególnie bogate są weń ciemne winogrona, a co za tym idzie resveratrol, w dość dużych ilościach, ląduje również w winie. Ta właśnie substancja chroni nacje spożywające duże ilości czerwonego wina przed chorobami cywilizacyjnymi z chorobami naczyniowo – sercowymi, cukrzycą i otyłością włącznie.
Siła resveratrolu tkwi w tym, że substancja ta wykazuje bardzo szerokie spektrum działania, na dodatek działanie to jest bardzo intensywne. A co o resveratrolu powinniśmy wiedzieć przede wszystkim? To związek będący bardzo silnym antyoksydantem. De facto jest więc swoistym eliksirem młodości. Dlaczego?

Rola antyoksydantów

Żyjemy w zanieczyszczonym środowisku, sami zanieczyszczamy się od wewnątrz (śmieciowe jedzenie etc.) i od zewnątrz. Jesteśmy też narażeni na różnego rodzaju stresy fizyczne.Wszystkie te zjawiska mogą powodować, i powodują, uwalnianie się tzw. wolnych rodników – drobinek, które buszując o naszych organizmach uszkadzają tkanki już na poziomie komórkowym. To przez nie, przez te związki chorujemy i starzejemy się w takim a nie innym tempie – oczywiście nie są one głównymi winowajcami, ale przyczyniając się do powstawania mikrouszkodzeń w naszym ciele sprawiają, że nie funkcjonujemy tak sprawnie, jak moglibyśmy funkcjonować nie będąc narażonymi na oddziaływanie wolnych rodników.
Wróćmy jednak do antyoksydantów – cóż takiego robią te związki? Neutralizują oddziaływanie wolnych rodników, więc de facto przedłużają nam młodość i chronią przed chorobami. To, jak istotne są antyoksydanty łatwo wyobrazić sobie uzmysławiając sobie fakt, że wolne rodniki niszcząc otoczki mielinowe naszych komórek nerwowych sprawiają, że nasza sprawność intelektualna ulega znacznemu obniżeniu (koncentracja i pamięć odchodzą w niepamięć). Nie bez powodu wszystkie środki na pamięć i koncentrację zawierają antyoksydanty. Skoro tak – przed zjawiskiem tym ochroni nas również resveratrol.

W jakiej postaci?

Możemy pić czerwone wino i jeść świeże winogrona – już to nas zabezpieczy, ale główny badacz i znawca działania resveratrolu sam osobiście stosuje suplementację, myślę więc że warto pójść w jego ślady. W suplementach takich jak Resveratrol select substancja ta występuje w możliwie najbardziej skoncentrowanej postaci przez co dostarczamy jej sobie w ilościach, jakie zawarte są w kilkuset (i więcej) lampkach wina. Wypijając wino i zajadając się owocami nigdy nie dostarczymy sobie takich ilości resveratrolu jakie zawarte są w suplementach.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (brak głosów)

Ten wpis został opublikowany w poniedziałek, Październik 31st, 2011 o 14:13 w kategorii Zdrowie.


mariza